Миронова Т. Н. Фламандська легенда про Ісус Христі в містичному баченні О. де Бальзака

Н. В. Миронова Санкт-Петербурзький державний університет


ФЛАМАНДСЬКА ЛЕГЕНДА ПРО ІСУС ХРИСТІ В МІСТИЧНОМУ БАЧЕННІ О. ДЕ БАЛЬЗАКА


conf. phil. spbu. ru/Archives/book/2005/foreign_lit/


Новела "Ісус Христос у Фландрії" уперше була надрукована в 1831 році в першому виданні "Філософських романів і казок", а в 1836 році ввійшла до складу "Філософських етюдів". Всі добутки, що становлять цикл філософських оповідань і повістей, нагадаємо, були написані Бальзаком на самому початку 30-х років, що збігається згодом створення "Вигнанців" (1831), першої із трьох частин "Містичної книги".


Філософські думки, що володіли розумом письменника в той період, і його відношення до релігії вилилися не тільки на сторінки "Містичної книги", але торкнулися кожну з філософських новел. Особливо близький щодо цього "Містичній книзі" оповідання "Ісус Христос у Фландрії", де в основу покладена брабантская легенда про останнє зішестя Ісуса Христа на землю. Це стародавній фламандський переказ, мабуть, обрано не випадково. Сигер Брабантский, доктор теософії, якого Бальзак зробив головним героєм оповідання "Вигнанці", теж був родом із Фландрії, і містична теологія, що викладав Сигер із Брабанта, могла бути проілюстрована такого роду легендами


Але повернемося до самої новели. Персонажі, ті, що зібралися разом в одному човні, символізують всі соціальні шари суспільства й навіть можна сказати все людство. Коли до них підсаджується Бог і Син Божий, одягнений у скромне плаття, з непокритою головою, знать, духівництво, буржуа й наука в особі вченого чоловіка не квапляться потіснитися, щоб поступитися йому місце, тоді як прості люди зустрічають незнайомця із шанобливістю. Вони носять свою релігію в серце разом з добротою, не заганяючи її в рамки канону. Баба старчиха на подяку одному з веслярів, що пустили її в човен "заради Бога", збирається ввечері прочитати двічі "Отче наш" і двічі молитву Богородиці. Молода мати заколисує дитину, наспівуючи мелодію стародавнього церковного гімну. У розмовах бідняків "Господь Бог", "Владика" фігурує не як абстракція, а як могутня особистість, здатна врятувати їх в обставинах лиха, що насувається, - страшного шторму. А тим часом, вони не підозрюють, що це правда: Рятівник поруч.


Луи Ламбер, головний герой однойменного роману - другого добутку "Містичної книги", будучи релігійним по природі, також як і фламандські бідняки, ті, що зібралися в човні, не визнавав дріб'язкової обрядовості римсько-католицької церкви. Він молився поривами, коли випробовував щиросердечний підйом, і ці молитовні настрої виникали нерегулярно. Часто в церкві він міг у такій же мері міркувати про Бога, як і обмірковувати яку-небудь філософську ідею. Ісус Христос був для нього самим прекрасним прикладом його системи. "І слово стало плоттю"1, - здавалися йому високими словами, покликаними виразити особливо наочно традиційну формулу Волі, Слова, Дії. Чудеса Євангелія, магнетичні зцілення Христа як би підтверджували теорію Луи Ламбера. Христос не відчув своєї смерті, оскільки божественними діяннями довів свою внутрішню істоту до такої досконалості, що його безтілесний вигляд могла згодом з'явитися перед учнями. Так і людина, створена по образі й подобі Бога, наділений духовною силою, що в екстраординарних ситуаціях може впливати на матерію. "Матеріальні сили ніколи не встоять перед силою ідей або волею людини"2, - це думки самого Бальзака, як відомо, у свої юні роки також сочиняли "Трактат про вола".


Отже, Ісус Христос, матеріалізувавшись, став перед людьми в човні в обличчя скромного бургомістра, тому що для доконаної особистості немає нічого неможливого. Сіючи піднесеною добротою й неземною любов'ю, він вселив надію в молоду жінку, що вона сама зможе врятувати своєї дитини. Вона спрямувала до Нього свій погляд і здійснилася віри слабкої жінки, віри матері. "Уповаючи на божественне слово, слово любові, що злетіло з вуст цієї людини, простодушне створення довірливо очікувало обіцяного їм і майже вже не випробовувало страху"3. Про інтуїтивну, рятівну віру говорила Серафита, героїня заключного роману "Містичної книги": "Вірити - це дарунок! Вірити значить почувати. Щоб вірити в Бога, потрібно почувати Бога. Це почуття - властивість, що здобувається повільно, людини"4. Визнаючи, що духовний мир пронизаний нескінченними зв'язками, породженими кінцевим матеріальним світом, Серафита не сумнівається, що матеріальне й духовне єдино в людині, що сам по собі - еманація єдиного Бога


Безмежна віра Серафити не терпить ніяких сумнівів - головного двигуна пізнання й прогресу, які не завжди супроводжуються моральним удосконалюванням. "Ваші самі точні науки, самі сміливі побудови, ваші самі ясні істини - тільки мрячні хмари. Вище хмар вівтар, що виливає справжнє світло"5. У новелі "Ісус Христос у Фландрії" Бальзак займає таку ж позицію стосовно науки: "Везе ж цьому тупому бургомістрові. Він навіть не зауважує небезпеки, що над нами всіма нависла! Він байдужий як худобина й умре без мучень", - проворчал учений чоловік. Не встиг він вимовити цю розумну фразу, як бура вибухнула з диким шаленством. Іронізуючи над ученим, що усе брав під сумнів, у результаті чого загинув у морській безодні, Бальзак у його особі різко засуджує науку без віри. емануель Сведенборг, шведський містик, будучи одночасно блискучим, енциклопедично утвореним ученим і теософом, у цьому змісті представляється французькому письменникові тим ідеалом, до якого повинен прагнути всякий діяч науки. У своїй роботі, присвяченої "Філософським етюдам" Бальзака, Р. А. Рєзник пише, що "целительство Христа і його учнів, про яке оповідає Євангеліє, Бальзак розглядає як природні дії людей, що багато знали про психіку, користуючись для їхнього позначення словами "наука", "учений", "магнетизм, улюблена наука Христа", "Христос, цей великий учений"6.


Ще більшій критиці, чим наука, піддалася в новелі католицька церква. З такою же жорстокістю, як і замолоду, Бальзак нападає на єпископа, духівника знатної дами. Згадаємо його роман "Арденнский вікарій" (1823), вилучений поліцією, де автор підкреслює, що лише зовнішня сторона богослужіння важлива для більшості віруючих, де він насміхається над почестями, що відплачуються служителями церкви самим собі й критикує католицьку традицію безшлюбності священиків. В "Спадкоємиці Бирагского замка" (1821) Бальзак висловлює думку, що побожність - це ознака скороминущих захоплень і інтриг. Продовження цієї думки - у новелі про Христю. Лицар із двома хортицями, оказавшийся в човні, шукач пригод, юний нечестивець також ходив у церкву заради пошуків багатої нареченої. Нарешті, апофеозом антикатолицизму стає оповідання "Еліксир довголіття" (1830). За свої гріхи дон Хуан Бельвидеро не одержує ніякого відплати


Навпроти, церква звеличує його, визнає святим. Мерзенні лайки й богохульства, які вивергає його ожила від еліксиру голова, юрба приймає за божественні одкровення. Духовна особа з новели Бальзака практично нічим не відрізняється від розпусного й безбожного егоїста дона Хуана: "Єпископ осіняв хрестом бурхливі води й, не знаючи іншого засобу, наказував їм затихнути. Подумки він бачив свою наложницю, що чекала його з вишуканою вечерею"7. Далекий від думок про могутність святої Церкви й від того, щоб утішити своїх ближніх, призиваючи їх покластися на милість Добродії, розпусний єпископ домішував до священних слів молитви слова плотської любові й жалів про мирські насолоди. Останній штрих до портрета священнослужителя: Бальзак порівнює ченців з ненаситними збирачами податків: і ті й інші люблять бенкетувати на гроші, які віддають їм бідняки. Отже, єпископ відправився до дна, обтяжений невір'ям, святенництвом і прихильністю до суєтних благ


"Я не ортодоксальний католик і не вірю в римську церкву, моя релігія - навчання Сведенборга"8, - говорив Бальзак в одному зі своїх листів 1837 року. У цьому визнанні можна побачити мотивацію того, що священнослужителі з'являються в гротескному виді, а порятунку заслуговують такі люди, як ніколи безпутна жінка, раскаявшаяся в гріхах своєї юності, старий солдат, що уклав на своєму столітті чимало людей і дурних і гарних, а саме головне - кермовий - сильний, що не відає сумнівів людин, що вірив у свою зірку й сам затворів свою долю. Він кричав "Святий черпак!" замість "Пресвята діва!" і в шляху згадував чорта частіше, ніж Бога. "Язичники часто бувають краще християн"9, - учив Сведенборг. Каяття, негоди, любов і праця допомогли цим простодушним створенням загартувати, очистити, удесятерити свою волю - єдине, що, на думку Бальзака, нагадує в людині те, що мудреці називають душею, - і внаслідок цього наблизитися до Бога. Слідом за Христом вони пішли по воді й досягли берега подібно тому, як пізніше в романі "Серафита" (1835) лагідна земна Минна, сковзаючи на лижах по гранітних схилах слідом за Серафитусом - Серафитой, виявиться на самій вершині гори Фалберг. Між цими двома епізодами проглядається явна аналогія й спільність символічного змісту


На закінчення хотілося б привести ще один приклад з більше пізнього роману Бальзака "Модеста Міньйон" (1844), показовий в аспекті характерної для Бальзака трактування проблем віри в дусі Сведенборга. Віра штовхнула Модестові на дивний шлях. Дівчина уявила, що якщо вона стане бездоганної, як це розуміє католицька церква, то дійде до такого стану святості, що Бог почує її молитви й виконає бажання. "Віра по слову Ісуса Христа може рухати горами, Рятівник разом зі своїми учнями ходив по водах Тивериадского озера. Я ж прошу в Бога тільки чоловіка, - думала вона, - але ж це куди легше виконати, чим провести мене по морю"10. Таким чином, причиною доброзвичайності Модести, яким так захоплювалися її близькі, було надмірне честолюбство. За весь пост вона жодного разу не доторкнулася до скоромної їжі й не зробила ні найменшого гріха; потім вона переконала себе, що в такий-те день по виходу із церкви вона неодмінно зустріне гарного й гідного юнака. Але коли й в останній день, що Модеста призначила Господу, він не послав їй цього ангела, вона зневірилася в могутності Бога


Відповідно до навчання Сведенборга випадок Модести Міньйон - це ярчайшее прояв любові до себе, що протилежна любові до Бога, як пекло протипоставлене небесам. Її віра заснована не на внутрішнім переконанні, а на бажаннях і прагненнях, спрямованих на досягнення особистої мети. Вона бажала добра тільки собі однієї, тому не могла визнати серцем Божественний початок і, отже, не мала права розраховувати на підтримку небес


У зв'язку з початком більше ретельного вивчення маловідомого аспекту творчості Оноре де Бальзака, особливо після того, як вся його містична трилогія була перекладена на російську мову, з'явилася можливість краще зрозуміти теософські погляди автора і його героїв-містиків, а також побачити за багатьма добутками, серед яких особливе місце займає "Ісус Христос у Фландрії", не просто гуманістичні-гуманістичну-гуманістичне-гуманістична-соціально^-гуАИністичний, а містичний і екзистенціальний зміст


Примітки


1 Бальзак О. де. Луи Ламбер Собр. cоч. в 24 т. Т. 19. М., 1960. C. 261.

2 Там же.

3 Бальзак О. де. Ісус Христос у Фландрії Собр. cоч. в 24 т. Т. 19. М., 1960. С. 34.

4 Balzac H. de. Le livre mystique Séraphita. P., 1836. Р. 237.

5 Ibid. Р. 267.

6 Рєзник Р. А. "Філософські етюди" Бальзака. Саратов, 1983. C. 134.

7 Бальзак О. де. Ісус Христос у Фландрії Собр. cоч. в 24 т. Т. 19. М., 1960. С. 33.

8 Balzac H. de. Lettres à m-me Hanska. V. 1. P. 510.

9 Зигстедт О. Сведенборг е.: життя й праці. М., 2003. C. 185.

10 Бальзак О. де. Модеста Міньйон Собр. cоч. в 24 т. Т. 5. М., 1960. С. 210.

Популярные сообщения из этого блога

Краткое содержание ЖУРНАЛ ПЕЧОРИНА

Опис праці Щедре серце дідуся

Твір про Айвенго